שדה דב הוא רק ההתחלה: כך תיראה רצועת החוף בין תל אביב להרצליה

ארבעה מגה-פרויקטים יצרו מרחב עירוני חדש לכ-170 אלף תושבים לאורך רצועת החוף, משדה דב ועד הרצליה. השינוי הדרמטי במרחב החוף יכלול תשתיות תחבורה משותפות ומרכז עסקי ותרבותי. "התמורות הצפויות במרחב הזה הן אדירות"
חוף התכלת הדמייה: קייזר אדריכלים
חוף התכלת, הרצליה. הדמיה: קייזר אדריכלים

מרחב החוף בין צפון תל אביב לדרום הרצליה כולל כיום שטחים פתוחים למכביר. לאורך קו החוף, שמתחיל בשדה דב וממשיך צפונה עד פאתי הרצליה פיתוח, מתוכננות שלוש תוכניות בינוי משמעותיות, שיחד עם תוכנית ״דרום גלילות״ יצרו מרחב עירוני צפוף שיחבר בין הרשויות תל אביב, הרצליה ורמת השרון. בכל אחת מהתוכניות ייבנו עשרות אלפי דירות, עם תשתיות משותפות וסגנון תכנוני דומה ויחד הן יצרו מרחב עירוני צפוף חדש על אחת מעתודות הקרקע האטרקטיביות בגוש דן. הבנייה החדשה תספק מגורים וסביבת מחייה חדשה ללמעלה מ-170 אלף איש.

מטרופולין החוף גלילות הרצליה 3700

הבינוי המתוכנן והעתידי יצור חזית חוף חדשה ויחולל שינוי משמעותי במרחב הקיים. רצועת החוף של תל אביב תתפתח צפונה בזכות רובע שדה דב ותוכנית 3700, ותשלים בכך גם את הרצף עירוני בין השכונות הקיימות ממזרח (רמת אביב וסביבותיה) לבין הים. שינוי נוסף הוא החיבור האורבני בין תל אביב, הרצליה ורמת השרון סביב משולש גלילות.

אדריכל אלון גולדמן: "רואים את המרחב הזה כיום בתוכניות לא רק כמרחב של ת״א, אלא של כל המחוז, כולל רמה"ש והרצליה"

אדריכל אלון גולדמן, רכז תכנון במחלקת ההנדסה של עיריית תל אביב-יפו, הסביר בכנס "שכונה חדשה באה לעיר" שנערך בנובמבר 2024 את השינוי המתרקם: "אנו רואים את המרחב הזה כיום בתוכניות הבינוי לא רק של העיר תל אביב, אלא של כל מחוז תל אביב, כולל רמת השרון והרצליה", הוא הסביר. "חלק מהתוכניות אושרו וקיבלו תוקף, חלקן בשלבי תכנון ראשונים לפני הפקדה אבל התכנון הוא למרחב עירוני, אורבני, רציף ואינטנסיבי עם שימושי קרקע שנתמכים על ידי מערכות הסעת המונים – זה אכן העתיד. התמורות הצפויות במרחב הזה הן אדירות".

מימין: הדמיה של הפארקים המתוכננים בשדה דב. משמאל: פארק החוף כתשתית משותפת למספר תוכניות בינוי. הדמיות: אהרונסון אדריכלים

המרחב עליו מדבר גולדמן, שהוא כיום ברובו שטח טבעי פתוח, עתיד להפוך לאזור אורבני צפוף. התוכנית הראשונה, שכבר יוצאת אל הפועל, היא תוכנית רובע שדה דב, הכוללת כ-16,000 יחידות דיור לצד שטחי מסחר ותעסוקה רבים, מבני ציבור ופארקים. התוכנית נמצאת כיום בשלבי הקמה ראשונים ואליה יצטרפו בעתיד הלא רחוק שלוש התוכניות האחרות.

תוכנית 3700: רובע עירוני בקצה הצפוני של חוף תל אביב

מצפון לרובע שדה דב, בצד הצפון מערבי של תל אביב, בין דרך נמיר לחוף הים ומרחוב פרופס צפונה עד הגבול העירוני עם הרצליה, עתידה להיבנות תוכנית 3700 שבימים אלה חזרה אל שולחנות התכנון. ייעוד התוכנית נותר כפי שהיה – להוות רובע עירוני חדש ומשמעותי שיתפרש לאורך חוף הים ויאופיין בשילוב שימושי קרקע מגוונים לצורכי מגורים, מלונאות, תעסוקה ומסחר.

תוכנית תל אביב 3700
הדמיה של תוכנית 3700 לפני השינוי המתוכנן של תוספת קומות ועלייה לגובה

תוכנית 3700 משתרעת על פני כ-1,900 דונם באחת מעתודות הקרקע האחרונות של העיר. על פי התכנון צפויות להיבנות במסגרת התוכנית כ-12,000 דירות, רובן בנות שטח של 120 מ"ר וכ-2,000 מהן קטנות יותר – על מנת לאפשר דיור במחיר נמוך יותר למי שחפץ בכך. לצד שטחי המגורים, מתוכננים גם 175 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה, 84 אלף מ"ר המיועדים לשטחי מסחר ו-57 אלף מ"ר המיועדים למלונאות. קרקעות הפרויקט נמצאות בבעלות משותפת של אלפי בעלי קרקעות פרטיים, לצד חברות מסחריות, עיריית תל אביב והמדינה.

התוכנית אושרה עוד לפני פינוי שדה תעופה שדה דב, ולכן תוכננה עם בניינים נמוכים יותר, שלא יפריעו למטוסים בזמן ההמראה והנחיתה. בימים אלה היא נמצאת בתכנון מחודש שמטרתו למצות את ניצול הקרקע ולהגביה את הבניינים המתוכננים. התכנון האדריכלי המחודש יכלול, בדומה לשדה דב, בנייה מרקמית של בניינים בני 8-9 קומות, לצד בנייה מגדלית.

מאפיין מחבר נוסף בין שתי התוכניות הוא הפארק החופי, שהפרוגרמה שלו אושרה בשבוע שעבר על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב. בשטח תוכנית שדה דב ישתרע הפארק החופי לאורך כ-2 קילומטרים ואילו בשטח תוכנית 3700 הוא יימשך לאורך 2.6 קילומטרים נוספים. הפארק החופי יאפשר לדיירי פרויקט 3700 ולמבקרים גישה ישירה לים, לצמחייה ולבעלי החיים המקומיים, והוא יחבר הלכה למעשה את השכונות הצפוניות של היום לקו החוף באמצעות 16 צירי רוחב ירוקים. בנוסף, כ-200 דונם משטח הפרויקט יוקצו להקמת בנייני ציבור, וכן צפויים להיבנות ברובע שני מגרשים של מבני ציבור ראשיים שיהוו למעשה את קריית החינוך המקומית. עוד בתכנון: מתקני ספורט חדישים שיתפרשו על פני שטח נרחב ויכילו עד כ-3,000 מושבים.

תוכנית דרום גלילות: החיבור של רמת השרון למרחב החדש

החלק השלישי והמזרחי יותר בפאזל, ידוע כ"תוכנית דרום גלילות", והוא שאפתני לא פחות מקודמיו. מטרתו של פרויקט זה, הממוקם בשטחה של רמת השרון, היא לשמש כרובע מגורים משמעותי הכולל כ-17,500 יחידות דיור. הפרויקט צפוי לקום על שטח כולל של כ-1,700 דונם, והוא ימוקם בין דרך נמיר במערב, כביש 5 בצפון, נתיבי איילון במזרח ושכונת רמת אביב ג' בדרום. פרויקט דרום גלילות יעצים את האזור שהתפתח משמעותית בשנים האחרונות ומשמש כעוגן אזורי הרבה בזכות מוסדות מוכרים כדוגמת מתחם הסינימה סיטי, מתחם התעסוקה של גלילות וקניון ביג גלילות החדש.

תוכנית גלילות. הדמיה: גלילות מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים

יחידות הדיור בפרויקט יוקמו במבני מגורים בני 7-40 קומות, כאשר מתוך כלל היחידות כ-5,550 יוקצו לטובת דירות קטנות, כ-1,000 דירות לטובת דיור מוגן וכ-450 יחידות דיור לטובת שכירות לצמיתות. בנוסף, על פי חוק הוותמ"ל, כ-2,500 יחידות דיור יוצעו לשכירות במחיר מופחת. לצד שטחי המגורים, התוכנית כוללת גם הקמת מרכז עסקים בסמיכות לכבישים הבין-עירוניים, הקצאת כ-175 דונם למוסדות ומבני ציבור וכ-11 דונם עבור שטחי ספורט ונופש.

לא פחות חשוב מכך, עקב מיקומו האסטרטגי הייחודי, צפוי להפוך אזור זה לעורק תחבורתי חשוב אשר צפוי לשנות את כללי המשחק עבור תושבי המרכז הנאנקים תחת עומסי התנועה היום-יומיים, ובוודאי עבור תושבי המקום. על פי התוכניות, ייבנה בפרויקט מתח"ם – מרכז תחבורה מרכזי, שיאפשר נגישות ומעבר בין תחנת רכבת ישראל, תחנות מטרו M1, הרכבת הקלה ומסופי אוטובוסים.

תשתיות תחבורה משותפות: קו M1 של המטרו יעבור בין מספר רשויות. מפה והדמיה של מתחם תחבורה: נת"ע

בפרויקט דרום גלילות יושם גם דגש ייחודי על תרבות ורווחת התושבים, כשמוזיאונים, גלריות, בתי קולנוע ואף תיאטראות צפויים להיפתח בשטח המתחם, זאת לצד מתקני ספורט מגוונים כגון בריכות, אולמות ספורט, חדרי כושר, מתחמי ספא ועוד.

חוף התכלת: פרויקט הענק שישלים את קו החוף של הרצליה

הפרויקט הצפוני ביותר במרחב החדש הוא זה של דרום מערב הרצליה, הידוע בשם "חוף התכלת". פרויקט זה צפוי להיבנות על שטח המצוי בדרום-מערב הרצליה ולהתפרש על פני שטח של כ-2,000 דונם. הרובע החדש יכלול כ-12,500 יחידות דיור במבני מגורים מגוונים: בנייה מדורגת ונמוכה יחסית של 8-6 קומות מכיוון החוף, ובנייה גבוהה יותר (מדורגת גם היא) של עד 30 קומות בחלקה המזרחי.

בנוסף ליחידות הדיור, יכלול הרובע כ-640 אלף מ"ר של שטחים המיועדים למבני ציבור מקומיים וכלל-עירוניים, כ-710 אלף מ"ר של שטחים המיועדים לתעסוקה ולמסחר, כ-2,000 חדרי מלון, רצועה נרחבת בפארק החופי ועוד.

חוף התכלת, הרצליה. הדמיה: קייזר אדריכלים

תוכנית זו סמוכה מדרום להרצליה פיתוח, אזור התעסוקה של הרצליה והמרינה והיא כאמור תשלים את הרצף החופי ותתחבר לתוכניות שיוקמו על חוף תל אביב. בכך יושלם למעשה החיבור העירוני בין הרצליה לתל אביב.

הקו הירוק של הרכבת הקלה, המיועד לקיים מערכת תחבורה ציבורית יעילה להסעת המונים בין הרצליה ובין תל-אביב, יעבור בלב האזור וצפוי להוות את השלד התחבורתי של האזור. על מנת לשמר גם את הערך האקולוגי של האזור, צפוי שיקום אקולוגי לאורך פארק החוף, שיקום הטבע העירוני באזורים המופרים, שמירה על הארכיאולוגיה וערכי הטבע ויצירת גישה ישירה לחוף הים התיכון.

המרחב האורבני החדש ייבנה כאמור מבחינה מוניציפלית תחת שלוש רשויות שונות (ת״א, הרצליה ורמת השרון), אך בפועל יהווה חיבור רציף ביניהן ואף יכלול פרויקטים משותפים ושיתוף משאבים מושכל בתחומי התחבורה, מוסדות ציבור ובתחומים נוספים. מעל הכול בולט הפארק החופי העצום, אחד מהפארקים הגדולים בארץ.

היקף הבנייה בשילוב עם הסביבה החופית, החיבור בין הרשויות, האופי התכנוני והתשתיות המשמעותיות עתידים לשנות את פני האזור באופן משמעותי ולהשפיע בכך על המרחב הסמוך כולו, שכבר היום הוא אחד מהמרכזיים והמבוקשים בישראל.

לקריאה נוספת: סגן ראש עיריית תל אביב מסמן מטרה: ליצור 'לב עיר' חדש בצפון תל אביב

תגיות

כתבות נוספות

דן נדל"ן זכתה במכרז שני בשדה דב

תגובות

רוצים להישאר מעודכנים כל הזמן?

הצטרפו לעדכונים ברשתות:

דילוג לתוכן